понеділок, 26 березня 2018 р.

Розвиток предметної мистецької компетентності на уроках образотворчого мистецтва

Мистецтво – могутній засіб виховання, тому дуже важливо навчати дітей розуміти його, захоплюватися ним і висловлювати себе у творчості. Завдяки осягненню творів мистецтва діти проходять емоційну школу – школу виховання добрих почуттів, що може здійснити лише безкорислива, безкомпромісна любов педагога. Одним з таких уроків є образотворче мистецтво, яке дає можливість учням створити емоційно-піднесену атмосферу, розкрити власний дитячий світ почуттів і переживань, а також здатність учня до пізнавальної й практичної діяльності у певному виді мистецтва розкриває предметна мистецька компетентність.
З метою розкриття предметної мистецької компетентності 20 березня 2018 року на базі ЗОШ І-ІІІ ст. с.Суськ відбувся осередковий семінар вчителів образотворчого мистецтва «Розвиток предметної мистецької компетентності на уроках образотворчого мистецтва».
Зреалізовуючи  зміст мистецької освіти в школі, з новими ідеями до учасників семінару звернувся директор школи Володимир Павлюк, який сам не байдужий до образотворчого мистецтва. Методист Оксана Данилюк розкрита питання «Майстер-клас як ефективний засіб формування професійної компетентності учителів образотворчого мистецтва» та надала практичні рекомендації щодо алгоритму проведення майстер-класу.
Практична частина семінару була насичена оригінальними графічними та живописними техніками. Учасники семінару мали можливість зобразити «Фруктовий натюрморт» за допомогою графічної техніки гратаж, натюрморт «Квіти» технікою жатого патеру, які продемонструвала вчитель образотворчого мистецтва ЗОШ І-ІІ ст. с.Муравище Наталія Ришкевич, провівши майстер-клас «Формування образно-просторового сприйняття світу за допомогою жанру образотворчого мистецтва натюрморт» із практичним завдання «Декоративний натюрморт».
Зображувальна діяльність є улюбленим видом діяльності дитини. Малювання - найперший і доступний спосіб вираження на папері своїх думок і переживань. Передаючи на папері власні емоції і почуття, проведено майстер-клас «Розвиток креативного мислення на уроках образотворчого мистецтва через асоціативно-абстрактне відтворення дійсності» з практичним завданням «Мій Великодній настрій», який провела вчитель образотворчого мистецтва ЗОШ І-ІІІ ст. №3 м.Ківерці Оксана Данилюк. За допомогою властивостей кольору, технікою точкування педагоги створили власні роботи, де не тільки відтворили зовнішній світ, але й свій власний (внутрішній).
Завершальним етапом практичної частини стала презентація з досвіду роботи вчителя образотворчого мистецтва ЗОШ І-ІІІ ст. с.Суськ Валентини Матвіюк.
Підсумовуючи семінар, можна з впевненістю стверджувати, що використання різноманітних нетрадиційних технік дає можливість розвивати творчі компетентності учнів на уроках образотворчого мистецтва.
Креативу та творчості Вам дорогі колеги:
Хай надалі надихає вас мистецтво,
А палітра хай натхнення надає.
Ми бажаємо вам віри у прекрасне,
Бо воно тепло і радість всім несе.



Немає коментарів:

Дописати коментар

«Мистецтво» як один із головних предметів у школі

Українське суспільство активно долучається до обговорення проблем освіти та її реформування. Як для освітян, так і для батьків є зрозуміл...